Jeśli lubisz samodzielnie tworzyć kosmetyki, przygotuj własne, domowe masło do ciała. Wobec tego, jak zrobić masło do ciała we własnej kuchni? Przede wszystkim potrzebujesz odpowiedniej bazy. Przyda Ci się kakaowe i kokosowe masło do ciała. Dobry wybór to również shea. Możesz je dowolnie łączyć w ramach jednej formuły. Ponadto to najłatwiej dostępne produkty. Pamiętaj, aby wybrać wariant nierafinowany! Poza tym potrzebujesz garnka, słoiczka, wagi kuchennej, łyżeczki oraz spieniacza do mleka lub miksera. Aby urozmaicić formułę, sięgnij po ulubione olejki eteryczne, ekstrakty roślinne, a nawet odrobinę wosku kosmetycznego lub pszczelego. Na przykład dodając do mieszanki ekstrakt z masła różanego, otrzymasz masło do ciała różane. Proporcje składników mają wyglądać następująco: masła powinny stanowić 50-80% składu, oleje 20-40%, ekstrakty roślinne 1-10%, a olejki eteryczne mniej więcej 1%. Warto również dodać antyoksydant – witaminę E lub rozmarynowy ekstrakt CO2.
Po ustaleniu wymarzonej kompozycji odmierz proporcje produktów i umieść je w słoiczku. Teraz podgrzewaj w kąpieli wodnej, aż się roztopią, ale nie zagotują! Następnie zaczekaj, aż nieco ostygną i zaczną gęstnieć. Na tym etapie możesz dodać witaminę E. Teraz dokładnie zmiksuj mieszankę, a następnie przestudź ją w lodówce lub zamrażarce – powtórz całość 2-3 razy do osiągnięcia idealnej, gładkiej konsystencji. To wszystko! Właśnie stworzyłaś swoje własne masło do ciała.