Prowadź przede wszystkim racjonalny, zbilansowany i zdrowy sposób odżywiania. By pozytywnie wpłynąć odżywianiem na trądzik, dieta powinna być bogata w pieczywo gruboziarniste oraz owoce i warzywa bogate w witaminy i antyoksydanty. One zmniejszają nadmiar wolnych rodników i stan zapalny. Dodatkowo dieta na trądzik musi obfitować w tłuste ryby, pestki, orzechy. Te ostatnie mają dużą zawartość antyoksydantów, kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Szukaj też źródeł cynku i selenu, którym udowodniono bardzo korzystny wpływ na ograniczanie trądziku. A jeżeli dopadnie Cię ochota na słodycze, sięgnij po gorzką czekoladę o zawartości kakao powyżej 70%.
Dieta na trądzik nie wygląda na bardzo skomplikowaną, jednak pod niektórymi względami należy układać ją bardzo starannie (np. dobór tłuszczów roślinnych). Oczywiście nie chodzi o to, by z dnia na dzień pożegnać białe pieczywo i oczekiwać zaniku zmian trądzikowych. Zmiany wprowadzaj stopniowo, przynajmniej część niezdrowych produktów zastępując tymi pożądanymi. Jeśli zauważysz poprawę stanu cery, z pewnością złapiesz większą motywację do kolejnych zmian!
Nie zapominaj też o działaniu od zewnątrz. Podstawa odpowiednia pielęgnacja i oczyszczanie cery – bardzo często przyczyna trądziku leży właśnie w nieodpowiednich nawykach w tych czynnościach. Sięgnij po żel do mycia twarzy, krem do cery mieszanej i tłustej, kremy nawilżające do cery tłustej, a także maseczki oczyszczające.
Udostępnij
Korzystając z tej funkcji, zgadzasz się na to, że dane te mogą być również przekazywane do krajów trzecich poza Europejskim Obszarem Gospodarczym bez odpowiedniego poziomu ochrony danych (zwł. USA). Istnieje możliwość, że władze mogą uzyskać dostęp do tych danych. Możesz wycofać swoją zgodę w dowolnym momencie, ze skutkiem na przyszłość. Więcej informacji: Polityka Prywatności.